Witaj na forum TF2.com.pl
Jeżeli jesteś nowy, pamiętaj, by przeczytać poradnik dla nowicjuszy.
Przed zadaniem pytania skorzystaj z wyszukiwarki i TF2 Wiki.

FPS Configi Chrisa

Baza poradników dla graczy tworzona przez naszych forumowiczów.
Regulamin działu
W tym dziale zamieszczamy tylko gotowe poradniki.

FPS Configi Chrisa

Postprzez Xantraz » 10 czerwca 2010, o 21:34

Chris swego czasu stworzył łącznie 5 configów (od bardzo słabej jakości, do bardzo dobrej jakości). Mimo, iż aktualnie nad nimi nie pracuje, to wciąż pozostają jednymi z najlepszych configów, wiele osób zachwala je sobie ze względu na przyrost fpsów w grze, a te jakościowe idealnie nadają się do tworzenia fragvidów.

Szybkie protipy:
-Przeczytaj rzeczy napisane na początku configu. Są bardzo ważne.
-Configi powinny być wrzucone w folder Steam\steamapps\common\team fortress 2\tf\cfg
-Wszystkie graficzne configi powinny być zapisane w pliku autoexec.cfg
-Configi na jakość powinny być odpalone z opcją uruchamiania -dxlevel 98 (KONIECZNIE usuń po pierwszym uruchomieniu)
-Config dx9frames powinine być odpalony z opcją uruchamiania -dxlevel 90 (KONIECZNIE usuń po pierwszym uruchomieniu)
-Configi highframes i maxframes powinny być odpalone z opcją uruchamiania -dxlevel 81 (KONIECZNIE usuń po pierwszym uruchomieniu)


Jaki config wybrać?
Maxframes
Zero kompromisów. Ten config sprawi, że gra odpali nawet na najsłabszych kalkulatorach (i niestety będzie również tak wyglądała, ale coś za coś)
Highframes
Zdecydowanie mniej pikselozy przy niewielkiej stracie klatek w stosunku do poprzedniego configu (obniża fpsy przy kartach graficznych z małą ilością pamięci RAM, tj. 256MB, używać z rozwagą!)
DX9frames
Highframes skonfigurowany dla trybu DX9. Sprawuje się nieraz o niebo lepiej w przypadku nowszych kart graficznych, niż maxframes/highframes.
Highquality
Bardzo ładny config, wyglądający nieco ładniej niż defaultowo wymaksowany TF2.
Maxquality
Zabójcza jakość. Wymaga naprawdę dobrego komputera, a odwdzięcza się fenomenalnymi efektami wizualnymi.


DOWNLOAD


P: Fpsy mi skaczą o duże wartości.
O: Spróbuj z odpaleniem TFa na fullscreen, zamiast gry w oknie

P: Moje postacie brzydko błyszczą się na biało.
O: Opcje uruchamiania (te na początku cfg). Użyj ich.

P: Mam dużo mgły.
O: Opcje uruchamiania. Użyj ich.

P: Nie lubię tego paska z ilością fpsów, jak go usunąć?
O: W configu ustaw wartość cl_showfps na 0

P: O ile lepszy jest ten config od innych?
O: O tyle.

P: Jest za jasno/ciemno. Co powinienem zrobić?
O: Zmień wartość mat_monitorgamma. Jeżeli jest za jasno, ustaw 2.2, jeżeli za ciemno, ustaw 1.8 (ustawienie nie działa w przypadku gry w oknie)

P: Chcę użyć któregoś z tych configów na DX9 zamiast DX8. Czy da się?
O: Tak, wystarczy pozbyć się mgły i białych odbić. Ustaw komendy r_pixelfog i mat_bumpmap na 1
Ostatnio edytowano 31 lipca 2013, o 09:42 przez Xantraz, łącznie edytowano 5 razy
Avatar użytkownika
Xantraz
Darczyńca
 
Posty: 1648
Dołączył(a): 26 grudnia 2008, o 23:08

Re: FPS Configi Chrisa

Postprzez Bomber » 10 czerwca 2010, o 22:19

Moreframes jest świetny! Tego potrzebowałem, stałe 60fps, a gra wygląda normalnie.
Dzięki Xantraz :D
Obrazek
Avatar użytkownika
Bomber
 
Posty: 166
Dołączył(a): 4 lipca 2008, o 17:56
Lokalizacja: Polska

Re: FPS Configi Chrisa

Postprzez Henorek » 11 czerwca 2010, o 18:52

Warto użyć tego highframes zamiast m0refps? Chodzi mi gdzie lepsza grafika/więcej FPS.
Obrazek[url=http://quiz.wegame.com/wow_class_quiz/?ref=forum][img]http://images.quiz.wegame.com/production/personalities/29/
Avatar użytkownika
Henorek
 
Posty: 184
Dołączył(a): 14 września 2009, o 16:17

Re: FPS Configi Chrisa

Postprzez laress » 11 czerwca 2010, o 19:09

Henorek napisał(a):Warto użyć tego highframes zamiast m0refps? Chodzi mi gdzie lepsza grafika/więcej FPS.


Przetestuj to się przekonasz.
Obrazek
Avatar użytkownika
laress
 
Posty: 452
Dołączył(a): 3 maja 2008, o 22:16
Lokalizacja: Włocławek

Re: FPS Configi Chrisa

Postprzez Henorek » 11 czerwca 2010, o 19:13

laress napisał(a):
Henorek napisał(a):Warto użyć tego highframes zamiast m0refps? Chodzi mi gdzie lepsza grafika/więcej FPS.


Przetestuj to się przekonasz.

Sprytny się znalazł ...
Obrazek[url=http://quiz.wegame.com/wow_class_quiz/?ref=forum][img]http://images.quiz.wegame.com/production/personalities/29/
Avatar użytkownika
Henorek
 
Posty: 184
Dołączył(a): 14 września 2009, o 16:17

Re: FPS Configi Chrisa

Postprzez MrAmPm » 11 czerwca 2010, o 20:02

Napiszę tak: gdyby nie to, że moja postać się lekko "ślizga" po wykonaniu ruchu, przeszkadzające warpy(?)/przemieszczenia oraz to, że ruchy myszki stały się uber-ociężałe (po prostu, masakra - nie mogłem dobrać odpowiedniej czułości by jakoś to zlikwidować) podczas gry na tym configu to bym polecił każdemu. - jeśli ktoś by przedstawił ten problem autorowi, byłbym wdzięczny

po -autoconfig wszystko wróciło do normy, korzystałem z moreframes na dx 9, grafika w laptopie G102M 512MB
Avatar użytkownika
MrAmPm
 
Posty: 903
Dołączył(a): 3 maja 2008, o 15:42
Lokalizacja: Pułtusk

Re: FPS Configi Chrisa

Postprzez Bomber » 11 czerwca 2010, o 20:51

Am/Pm, nie używałeś przypadkiem jego komend dotyczących połączenia?
+ ten config powinien być używany przy dxlevel 80, ty grałeś na 9. U mnie na dx8 wszystko jest ok...
Obrazek
Avatar użytkownika
Bomber
 
Posty: 166
Dołączył(a): 4 lipca 2008, o 17:56
Lokalizacja: Polska

Re: FPS Configi Chrisa

Postprzez laress » 11 czerwca 2010, o 20:59

Na high fps cfg można grać na DX9, tylko że będziesz miał dziwaczną grafę.
Obrazek
Avatar użytkownika
laress
 
Posty: 452
Dołączył(a): 3 maja 2008, o 22:16
Lokalizacja: Włocławek

Re: FPS Configi Chrisa

Postprzez MrAmPm » 11 czerwca 2010, o 21:23

@Bomber - tak używałem, ew. powiedz które parametry należy olać i czy któreś sprawiły mi te problemy z myszakiem

a jak grałem na moreframes z dx9 to grafika nei była dziwaczna + zmieniłem parametry jak to było w FAQ
Avatar użytkownika
MrAmPm
 
Posty: 903
Dołączył(a): 3 maja 2008, o 15:42
Lokalizacja: Pułtusk

Re: FPS Configi Chrisa

Postprzez Bomber » 11 czerwca 2010, o 21:35

Ja ustawiłem raty i interp po swojemu tak jak miałem wcześniej, najlepiej po prostu wywal całe te 2 'działy' net settings. Jeżeli to nie pomoże to nie wiem co może być przyczyną tych problemów... :|

Henorek napisał(a):Warto użyć tego highframes zamiast m0refps? Chodzi mi gdzie lepsza grafika/więcej FPS.

Xantraz napisał(a):FAQ
P: O ile lepszy jest ten config od innych?
O: Sam sprawdź: http://etf2l.org/forum/league/topic-104 ... ost-185153
Obrazek
Avatar użytkownika
Bomber
 
Posty: 166
Dołączył(a): 4 lipca 2008, o 17:56
Lokalizacja: Polska

Re: FPS Configi Chrisa

Postprzez Henorek » 11 czerwca 2010, o 21:44

Bomber napisał(a):Ja ustawiłem raty i interp po swojemu tak jak miałem wcześniej, najlepiej po prostu wywal całe te 2 'działy' net settings. Jeżeli to nie pomoże to nie wiem co może być przyczyną tych problemów... :|

Henorek napisał(a):Warto użyć tego highframes zamiast m0refps? Chodzi mi gdzie lepsza grafika/więcej FPS.

Xantraz napisał(a):FAQ
P: O ile lepszy jest ten config od innych?
O: Sam sprawdź: http://etf2l.org/forum/league/topic-104 ... ost-185153

Fail, nie zauważyłem :D Dzięki
Obrazek[url=http://quiz.wegame.com/wow_class_quiz/?ref=forum][img]http://images.quiz.wegame.com/production/personalities/29/
Avatar użytkownika
Henorek
 
Posty: 184
Dołączył(a): 14 września 2009, o 16:17

Re: FPS Configi Chrisa

Postprzez Severb » 11 czerwca 2010, o 23:24

Configi fajne. Używałem configu m0re'a ultra low FPS, a po zainstalowaniu highframes.cfg wartość FPSów praktycznie się nie zmieniła, a mnie olśniła grafika. Dobre konfigy są dobre.
Avatar użytkownika
Severb
 
Posty: 24
Dołączył(a): 27 października 2008, o 15:18
Lokalizacja: Warschau

Re: FPS Configi Chrisa

Postprzez Aerdyn » 12 czerwca 2010, o 08:25

Dobre gowno. Zmieniac w ciemno.
Ukryty tekst:
Avatar użytkownika
Aerdyn
 
Posty: 166
Dołączył(a): 14 października 2008, o 13:29

Re: FPS Configi Chrisa

Postprzez hINDUs » 12 czerwca 2010, o 11:53

wgrałem sobie maxquality, za dużo jeszcze nie grałem, chwilka na pubie i przetestowanie trybów treningu i offline
w offline z botami są jakieś dziwne przeskoki/warpy idę przed siebie w dustbowlu i w pewnym momencie obraz cofa się na taki jaki był ułamek sekundy wcześniej i to się notorycznie powtarza... śmieszne ;/

ale... jeszcze nie wiem czy to wina konfiga czy też update'a, jak będę miał czas to posprawdzam
Obrazek Obrazek
Ukryty tekst:
Avatar użytkownika
hINDUs
Przybysz z innej planety
 
Posty: 2647
Dołączył(a): 6 marca 2009, o 01:20

Re: FPS Configi Chrisa

Postprzez zajcewiik » 12 czerwca 2010, o 12:17

Używam highframes.cfg i mam pytanie, ponieważ mam po prostu białą wodę, no taka biała tapeta, pod spodem jest ok, ale jak pod wodą oglądam się do góry to biała mata jak wypłynę normalny obraz jest.
zajcewiik
 
Posty: 1
Dołączył(a): 12 czerwca 2010, o 12:14

Następna strona

Powrót do Poradniki do Team Fortress 2

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron