Witaj na forum TF2.com.pl
Jeżeli jesteś nowy, pamiętaj, by przeczytać poradnik dla nowicjuszy.
Przed zadaniem pytania skorzystaj z wyszukiwarki i TF2 Wiki.

Masz słabego kompa i nie widzisz wszystkich efektów w grze?

Baza poradników dla graczy tworzona przez naszych forumowiczów.
Regulamin działu
W tym dziale zamieszczamy tylko gotowe poradniki.

Masz słabego kompa i nie widzisz wszystkich efektów w grze?

Postprzez stranded » 12 kwietnia 2008, o 00:08

Jeśli masz leciwego kompa albo po prostu grasz w trybie DirectX 8 to na pewno nie widzisz kilku efektów np. błyszczenia Ubera, ruchów twarzy postaci, trupów, flaków, iskier, dymu itd.

Mam sposób jak to wymusić - mi to nawet nie zmniejsza ilości FPS w grze, nie wiem dlaczego Valve zdecydowało się tak obciąć efekty na DX8. Przejdźmy do rzeczy:

Tworzymy plik autoexec.cfg w dysk:\Steam\steamapps\TWOJA NAZWA\team fortress 2\tf\cfg i wpisujemy do niego:

Kod: Zaznacz cały
cl_ragdoll_physics_enable "1"
cl_ragdoll_forcefade "1"
cl_ragdoll_fade_time "50"
cl_ragdoll_collide "0"
r_fastzreject "1"
mat_disable_bloom "1"
r_waterforceexpensive "0"
r_waterforcereflectentities "0"
r_flex "1"
mat_specular "1"
fx_drawimpactdebris "1"
fx_drawimpactdust "1"
fx_drawmetalspark "1"
cl_detailfade "999"
cl_detaildist "999"
c_mindistance "90"
c_maxdistance "900"
mat_bumpmap "1"
props_break_max_pieces -1
blink_duration 0.3
tf_playergib 1
violence_ablood 1
violence_agibs 1
violence_hblood 1
violence_hgibs 1


Po takim zabiegu jedyne czego nie widzimy w trybie DX8 a jest w DX9 to: lepsze tekstury, motion blur, efekty świecenia się postaci jak psu jajca i to chyba na tyle.

Jak włączyć tryb DX8?

Prawym myszki na TF2 na liście Steam, dopisać do opcji uruchamiania: -dxlevel 80, uruchomić grę, wyłączyć ją (aby tryb dx8 się zapisał), usunąć wpis z opcji uruchamiania, włączyć grę.
Ostatnio edytowano 26 sierpnia 2008, o 03:19 przez stranded, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek
Avatar użytkownika
stranded
Darczyńca
 
Posty: 95
Dołączył(a): 2 listopada 2007, o 19:30
Lokalizacja: Malbork

Re: Masz słabego kompa i nie widzisz wszystkich efektów w grze?

Postprzez adriano66 » 12 kwietnia 2008, o 03:48

Dzięki w końcu UberSoldat świeci też u mnie. . . no i te grymasy Grubego :) Zawsze to te parę szczegółów więcej, na full detail jeszcze trochę będę musiał sobie poczekać.
Avatar użytkownika
adriano66
Kierownik do spraw mało ważnych
 
Posty: 6518
Dołączył(a): 24 stycznia 2008, o 12:40
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Masz słabego kompa i nie widzisz wszystkich efektów w grze?

Postprzez majan_pl » 12 kwietnia 2008, o 10:16

DZIAŁA DZIĘKI GDYBYM MÓGŁ UŚCISKAŁBYM CIĘ!!!!!!
Ostatnio edytowano 18 grudnia 2008, o 16:32 przez majan_pl, łącznie edytowano 2 razy
Avatar użytkownika
majan_pl
Moderator
 
Posty: 871
Dołączył(a): 15 stycznia 2008, o 17:04

Re: Masz słabego kompa i nie widzisz wszystkich efektów w grze?

Postprzez stranded » 12 kwietnia 2008, o 10:31

Notatnik

Plik>Zapisz jako>*wpisz nazwe* autoexec.cfg

Załączam gotowy plik
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Obrazek
Avatar użytkownika
stranded
Darczyńca
 
Posty: 95
Dołączył(a): 2 listopada 2007, o 19:30
Lokalizacja: Malbork

Re: Masz słabego kompa i nie widzisz wszystkich efektów w grze?

Postprzez majan_pl » 12 kwietnia 2008, o 10:38

wiem dziek ale narpiew pisze potem sprawdzam ten dzien jest zajebi.... druga choinka
Avatar użytkownika
majan_pl
Moderator
 
Posty: 871
Dołączył(a): 15 stycznia 2008, o 17:04

Re: Masz słabego kompa i nie widzisz wszystkich efektów w grze?

Postprzez majan_pl » 14 kwietnia 2008, o 20:12

wszystko fajnie ale mam problem każda teczka (inteligencja) jest czarna czy to ma związek z niskimi ustawieniami grafiki (te w drugiej kolumnie w przedostatnim wierszu są tam opcje 2X 4X 8X (bądź 6X) i 12X) Ja mam ustawione na 2X
Avatar użytkownika
majan_pl
Moderator
 
Posty: 871
Dołączył(a): 15 stycznia 2008, o 17:04

Re: Masz słabego kompa i nie widzisz wszystkich efektów w grze?

Postprzez stranded » 14 kwietnia 2008, o 20:23

raczej ma to związek z pixel shaderami (odblask, odbicie itd), a te opcje o których mówisz to anizotropia (x2 to najnizsza opcja x16 chyba max - zalezy od karty graficznej) - opcja ta pozwala na ostrzejsze widzenie tekstur które są w oddali
Obrazek
Avatar użytkownika
stranded
Darczyńca
 
Posty: 95
Dołączył(a): 2 listopada 2007, o 19:30
Lokalizacja: Malbork

Re: Masz słabego kompa i nie widzisz wszystkich efektów w grze?

Postprzez PIter » 15 kwietnia 2008, o 17:36

Teraz wszystko działa, rewelka. many thanks .Wystarczyło stworzyć plik w notatniku

Tylko mam pytanko - nie chcę mieć dodatkowych tekstur i które z tych komend wywalić aby np. nie było pęknięć w betonie jak na przykładzie:
pc03.jpg
lub cegieł w murze:
pc01.jpg


...bo to trochę jedzie mi po fps


pozdr...
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
PIter
 
Posty: 30
Dołączył(a): 7 stycznia 2008, o 11:59

Re: Masz słabego kompa i nie widzisz wszystkich efektów w grze?

Postprzez stranded » 15 kwietnia 2008, o 22:38

w menu gry, opcjach ustaw jakość shaderów na Niską, w ten sposób ściany się zmienią ale pozostanie świecący efekt ubera

a jak to nie da rady wpisz w konsoli:

mat_bumpmap "1"

ale wtedy chyba uber ci zgaśnie ;P
Obrazek
Avatar użytkownika
stranded
Darczyńca
 
Posty: 95
Dołączył(a): 2 listopada 2007, o 19:30
Lokalizacja: Malbork

Re: Masz słabego kompa i nie widzisz wszystkich efektów w grze?

Postprzez Keymil » 19 maja 2008, o 17:22

dziwne ja mam directX 9 i mi sie ani postacie nie świecą ani nie mam tych cegieł i szpar w podłodze
Avatar użytkownika
Keymil
 
Posty: 6
Dołączył(a): 8 maja 2008, o 23:41

Re: Masz słabego kompa i nie widzisz wszystkich efektów w grze?

Postprzez stranded » 19 maja 2008, o 18:26

Masz DirectX 9 aktywyny w grze? Opcje>Grafika tam masz napisane jaki DX masz obecnie włączony (szare menu, nie da się go kliknąć)
Obrazek
Avatar użytkownika
stranded
Darczyńca
 
Posty: 95
Dołączył(a): 2 listopada 2007, o 19:30
Lokalizacja: Malbork

Re: Masz słabego kompa i nie widzisz wszystkich efektów w grze?

Postprzez Keymil » 19 maja 2008, o 19:29

No mam chyba że musze jakieś opcje włączyć tylko że nie wiem jakie :) bo sie nie znam na tym za bardzo
Avatar użytkownika
Keymil
 
Posty: 6
Dołączył(a): 8 maja 2008, o 23:41

Re: Masz słabego kompa i nie widzisz wszystkich efektów w grze?

Postprzez stranded » 19 maja 2008, o 19:33

Shader quality daj na High i powinno być ok (Jakość shadera, Wysoka)
Obrazek
Avatar użytkownika
stranded
Darczyńca
 
Posty: 95
Dołączył(a): 2 listopada 2007, o 19:30
Lokalizacja: Malbork

Re: Masz słabego kompa i nie widzisz wszystkich efektów w grze?

Postprzez cordonjack » 19 maja 2008, o 21:09

Heh apropo problemów graficznych, to może jest jakaś komenda żeby włączyć czerwoną krew (bo jest u mnie zielona [o czym pisałem sporo w innym temacie])
They told me: "son, you are special"...
Probably they were right ...
Avatar użytkownika
cordonjack
 
Posty: 72
Dołączył(a): 20 kwietnia 2008, o 14:26

Re: Masz słabego kompa i nie widzisz wszystkich efektów w grze?

Postprzez NJUq » 19 maja 2008, o 21:33

moze masz wlaczona blokade rodzinna?
NJUq
 
Posty: 477
Dołączył(a): 5 maja 2008, o 19:01

Następna strona

Powrót do Poradniki do Team Fortress 2

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron