Witaj na forum TF2.com.pl
Jeżeli jesteś nowy, pamiętaj, by przeczytać poradnik dla nowicjuszy.
Przed zadaniem pytania skorzystaj z wyszukiwarki i TF2 Wiki.

VPS na serwer TF2 - potrzebuję rady

Masz jakieś problemy techniczne ze swoim serwerem, nie wiesz jak coś zrobić? Zadaj tutaj pytanie a postaramy Ci się pomóc.

VPS na serwer TF2 - potrzebuję rady

Postprzez kamild1996 » 19 czerwca 2013, o 00:13

Witam.
Ze względu na to, że hostingi gier oferujące serwer Team Fortress 2 mają nie za ciekawe ceny, postanowiłem poszperać w ofertach usług VPS.
Otóż chcę wystartować z serwerem Team Fortress 2 działającym na modzie Randomizer, a do dyspozycji mam niestety cienki budżet - jedyne 25 złotych. Mam pomysł na to, by serwer zarabiał sam na siebie, więc o przyszłe koszta zamartwię się później. W najtańszej ofercie strony biznes-host.pl za 21 złotych mogę otrzymać taki oto VPS:
Obrazek
Jak widać - d*py nie urywa. Mam do Was kilka pytań:

- Ile graczy będzie mogło grać na takim serwerze by lagi nie występowały?
- Jaką dystrybucję Linuxa wybrać? (każda dostępna albo w x86 albo w x64)
  • Debian Squeeze 6.0
  • Debian 6.0
  • Centos 5.5
  • Fedora 15
  • Ubuntu 10.04
  • SuSE 11.1
  • FreeBSD 8.2
  • FreeBSD 7.4
kamild1996
 
Posty: 17
Dołączył(a): 24 listopada 2012, o 20:30
Lokalizacja: localhost

Re: VPS na serwer TF2 - potrzebuję rady

Postprzez Velture » 19 czerwca 2013, o 01:01

256MB ramu.... good luck with that....

Ten serw co dałeś nie nadaje się na publiczny serw tf2.

Pytasz ilu graczy na tym pogra bez lagów? Z randomizerem może 6... max 8... chociaż wątpie aby 8 bez lagów na takim gównie mogło grać.
Nie odpowiadam na pytanie o tf2 na PW, GG, STEAM itp. Chcesz pomocy? Pisz posty na forum. Może kiedyś komuś pomogą.
Avatar użytkownika
Velture
 
Posty: 1772
Dołączył(a): 13 października 2010, o 02:38

Re: VPS na serwer TF2 - potrzebuję rady

Postprzez kamild1996 » 19 czerwca 2013, o 01:08

A przy 512MB ilu pogra?
I co z dystrybucją? Jaką polecisz?
kamild1996
 
Posty: 17
Dołączył(a): 24 listopada 2012, o 20:30
Lokalizacja: localhost

Re: VPS na serwer TF2 - potrzebuję rady

Postprzez Velture » 19 czerwca 2013, o 02:19

z tym procem bez lagów to ci pogra może kilkanaście osób. Zresztą ciężko powiedzieć czy kilkanaście czy 10. Zaleznie od procka 1giga to inna wydajność.

Do tego vps się nadaje jak ch*j do d*py do serwerów gier bo jak wspoldzielisz serwa z kims kto ci dysk obciążą to będą lagi jak cholera nawet jak będziesz miał 2 rdzenie dla siebie i powiedzmy 4gb ramu. VPSy się nie nadają na serwy gier.

Sprawdz sam sobie. 21zł nie majątek więc weź na miesiąc i sprawdź ale i tak gwarantuje ci kupe zabawy przy konfuguracji - czytaj ściąganiu serwa.

Nie bez powodu cena za 1 publiczny slot tf2 to średnio 2-4zł (czy też w naszym wypadku 6zł).

PS> skąd masz 21zł jak licząc z twojego screena wychodzi 28zł? (5zł dysk +8zł ram +5zł procek +5zł transfer +5zł ip)
Nie odpowiadam na pytanie o tf2 na PW, GG, STEAM itp. Chcesz pomocy? Pisz posty na forum. Może kiedyś komuś pomogą.
Avatar użytkownika
Velture
 
Posty: 1772
Dołączył(a): 13 października 2010, o 02:38

Re: VPS na serwer TF2 - potrzebuję rady

Postprzez trawa » 19 czerwca 2013, o 08:36

kamild1996 napisał(a):Witam.
Ze względu na to, że hostingi gier oferujące serwer Team Fortress 2 mają nie za ciekawe ceny, postanowiłem poszperać w ofertach usług VPS.


Sprawdzałeś tutaj: http://g4g.pl/pl/cennik-serwerow-tf2 ?
Na pewno będzie działało lepiej niż na jakimkolwiek VPS.
Myśl rodzi herezję. Herezja wymaga odkupienia.
Nie lękam się zła, bowiem jestem uosobieniem lęku.
Avatar użytkownika
trawa
Ordo Malleus
 
Posty: 719
Dołączył(a): 3 października 2007, o 16:37
Lokalizacja: City 71

Re: VPS na serwer TF2 - potrzebuję rady

Postprzez kamild1996 » 19 czerwca 2013, o 11:45

Wiem, jak poprawnie skonfigurować serwer. Gdybym tego nie potrafił to nawet nie szukałbym takich ofert.
Velture napisał(a):PS> skąd masz 21zł jak licząc z twojego screena wychodzi 28zł? (5zł dysk +8zł ram +5zł procek +5zł transfer +5zł ip)

Mam kod rabatowy.

trawa napisał(a):Sprawdzałeś tutaj: http://g4g.pl/pl/cennik-serwerow-tf2 ?
Na pewno będzie działało lepiej niż na jakimkolwiek VPS.

Co tutaj tak tanio? o.o
EDIT: Ten hosting nie jest przypadkiem tylko dla serwerów klanowych?
kamild1996
 
Posty: 17
Dołączył(a): 24 listopada 2012, o 20:30
Lokalizacja: localhost

Re: VPS na serwer TF2 - potrzebuję rady

Postprzez Mariano » 19 czerwca 2013, o 14:20

Ceny spadły, kiedyś było drożej a co do VPS - nie stawiaj na tym serwera jak nie chcesz rozczarować ludzi...
Avatar użytkownika
Mariano
Darczyńca
 
Posty: 1635
Dołączył(a): 18 czerwca 2008, o 19:19
Lokalizacja: Silesia

Re: VPS na serwer TF2 - potrzebuję rady

Postprzez kamild1996 » 19 czerwca 2013, o 15:04

Rozumiem, dziękuję za pomoc. Skorzystam z hostingu poleconego przez Trawę - g4g.pl. 80 groszy za slot to całkiem przyzwoita cena.
kamild1996
 
Posty: 17
Dołączył(a): 24 listopada 2012, o 20:30
Lokalizacja: localhost

Re: VPS na serwer TF2 - potrzebuję rady

Postprzez qba » 19 czerwca 2013, o 15:21

kamild1996 napisał(a):Witam.
Ze względu na to, że hostingi gier oferujące serwer Team Fortress 2 mają nie za ciekawe ceny, postanowiłem poszperać w ofertach usług VPS.
Otóż chcę wystartować z serwerem Team Fortress 2 działającym na modzie Randomizer, a do dyspozycji mam niestety cienki budżet - jedyne 25 złotych. Mam pomysł na to, by serwer zarabiał sam na siebie, więc o przyszłe koszta zamartwię się później. W najtańszej ofercie strony biznes-host.pl za 21 złotych mogę otrzymać taki oto VPS:

Na granicy 2013/13 przez 2-3mc kupiłem taki vps:
1 core ~ 2 Ghz
gw. ram 1GB
max ram 2GB
wirtualizacja: OpenVZ
Centos 6 64
20zł

Na tym puściłem MVM + replay + hlstatsX.
Jak było 6 graczy + max botów + relay + hlX - chodziło bez problemu - nie pamiętam jaki był load, ale serwer dawał sobie radę bez lagów i zwolnień w grze - co czasem na pubach mvm ma miejsce... O ram też się nie musiałem martwić, spokojnie mieściło się <1GB a reszta szła na cache.
Czy to wystarczy ci na 24 graczy - szczerze mówiąc to na 100% nie wiem, pewnie jest wtedy inny rozkład obciążenia (4 razy więcej połączeń), ale tak pytasz ogólnie to tak piszę dla porównania.

Co do samych vps, przy wsparciu od strony sprzętu i systemów dobrze wykonana wirtualizacja nie jest dużo wolniejsza niż bare metal. Gorzej jak sprzedający ma duży overselling, procesory nie są z gumy wiadomo, ale zawsze można spróbować pójść do konkurencji która tak nie robi.

Bądźmy szczerzy już od dawna serwery na których gramy w TF2 i inne gry są w części hostowane na vps
qba
 
Posty: 79
Dołączył(a): 16 lutego 2009, o 12:05


Powrót do Konfiguracja serwerów

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron