Strona 1 z 1

Parametry maszyny pod serwer do tf2

PostNapisane: 7 września 2012, o 18:33
przez stanik120
Witam. Mam zamiar kupić serwer vps na którym zamierzam odpalić serwer do tf2 i mam pytanie jakie mniej więcej musiała by mieć parametry taka maszyna żeby uciągnąć 24 sloty?

Re: Parametry maszyny pod serwer do tf2

PostNapisane: 7 września 2012, o 19:41
przez Patrys
Kupić VPSa? VPS pod gry? Masz na myśli dzierżawę?

Zacznijmy od tego, że VPS nie nadaje się pod serwery gier, bo masz jedną maszynę dzieloną na kilka klientów i nie jesteś w stanie przewidzieć czy będą lagi czy nie. Poza tym, zazwyczaj jest tak, że jeżeli Twoja część maszyny zużywa za dużą ilość zasobów, to zostaniesz zwyczajnie wyproszony z VPSa, bo inaczej hosting by na tym tracił. Więc Ci tego odradzam. Lepiej jest postawić serwer na hostingu serwerów gier. Ewentualnie(ale to tylko i wyłącznie jeżeli masz zamiar stawiać więcej niż jeden serwer) zainwestować w serwer dedykowany. Wtedy za cenę 2 serwerów TF2 w firmie hostingowej, wynajmiesz maszynę która utrzyma 3, a nawet 4 takie serwery.

Wracając do Twojego pytania. To zależy czy na maszynie ma stać tylko i wyłącznie serwer, czy może dodatkowo jakieś hlstaty, strona www etc.

Re: Parametry maszyny pod serwer do tf2

PostNapisane: 8 września 2012, o 01:31
przez stanik120
Nie do końca jest tak jak mówisz, wynajmowałem nie raz serwery dedykowane oraz vps'y i praktycznie zawsze masz wydzieloną gwarantowaną ilość ramu, cpu itd. Stawiałem na kilku vps'ach serwery do różnych gier zaczynając od cs'ów kończąc na minecrafcie i nigdy nie było większych problemów. Chodzi mi tylko o to że nie wiem jakie parametry powinna mieć maszyna pod serwer tf2, np. w przypadku minecraft'a jestem dobrze zorientowany ale tutaj nie :)

Re: Parametry maszyny pod serwer do tf2

PostNapisane: 8 września 2012, o 02:25
przez Velture
VPS pod serwy gier się nie nadaje i tyle. O ile o ram, cpu i ilość miejsca na dysku nie musisz się martwić o tyle nie da się wydzielić wykorzystania dysku w sensie jego obciążenia. Wystarczy ,że osoba z ktora wspoldzielisz maszyne zacznie mocno coś na dysku robić i na serwie będą lagi w uj.

Re: Parametry maszyny pod serwer do tf2

PostNapisane: 8 września 2012, o 19:32
przez stanik120
Chyba zdecyduję się na zakup serwera w progamers.pl, mają dosyć ciekawą ofertę.

Re: Parametry maszyny pod serwer do tf2

PostNapisane: 8 września 2012, o 19:47
przez Patrys
Tylko nie progamers. :D Velture Ci opowie czemu. :D

Re: Parametry maszyny pod serwer do tf2

PostNapisane: 8 września 2012, o 19:50
przez Velture
Progamers? Krótko i na temat - nie masz możliwości aktualizowania serwera samemu. W praktyce wygląda to tak ,że możesz mieć nawet kilka dni serwa niezaktualizowanego jak np update wyjdzie w piątek w nocy to czekasz do poniedziałku aż tobie zaktualizują.

Re: Parametry maszyny pod serwer do tf2

PostNapisane: 8 września 2012, o 20:35
przez Patrys
Polecam Ci pukawkę, najlepszy hosting z jakim miałem do czynienia. Jednak nie mają Oni oferty serwerów TF2 w Polsce i będziesz musiał się jakoś z supportem dogadać czy dałoby radę postawić serwer w WWA.

Re: Parametry maszyny pod serwer do tf2

PostNapisane: 8 września 2012, o 22:06
przez Velture
Wątpie aby zaakceptował cene rzędu 6zł za slot na miesiąc aby być w polsce na pukawce tak jak stajnia.

Re: Parametry maszyny pod serwer do tf2

PostNapisane: 9 września 2012, o 00:13
przez stanik120
W takim razie skuszę się chyba na tą pukawkę. Dziękuje wszystkim za pomoc :)