Witaj na forum TF2.com.pl
Jeżeli jesteś nowy, pamiętaj, by przeczytać poradnik dla nowicjuszy.
Przed zadaniem pytania skorzystaj z wyszukiwarki i TF2 Wiki.

Parametry maszyny pod serwer do tf2

Masz jakieś problemy techniczne ze swoim serwerem, nie wiesz jak coś zrobić? Zadaj tutaj pytanie a postaramy Ci się pomóc.

Parametry maszyny pod serwer do tf2

Postprzez stanik120 » 7 września 2012, o 18:33

Witam. Mam zamiar kupić serwer vps na którym zamierzam odpalić serwer do tf2 i mam pytanie jakie mniej więcej musiała by mieć parametry taka maszyna żeby uciągnąć 24 sloty?
stanik120
 
Posty: 38
Dołączył(a): 26 września 2011, o 17:30

Re: Parametry maszyny pod serwer do tf2

Postprzez Patrys » 7 września 2012, o 19:41

Kupić VPSa? VPS pod gry? Masz na myśli dzierżawę?

Zacznijmy od tego, że VPS nie nadaje się pod serwery gier, bo masz jedną maszynę dzieloną na kilka klientów i nie jesteś w stanie przewidzieć czy będą lagi czy nie. Poza tym, zazwyczaj jest tak, że jeżeli Twoja część maszyny zużywa za dużą ilość zasobów, to zostaniesz zwyczajnie wyproszony z VPSa, bo inaczej hosting by na tym tracił. Więc Ci tego odradzam. Lepiej jest postawić serwer na hostingu serwerów gier. Ewentualnie(ale to tylko i wyłącznie jeżeli masz zamiar stawiać więcej niż jeden serwer) zainwestować w serwer dedykowany. Wtedy za cenę 2 serwerów TF2 w firmie hostingowej, wynajmiesz maszynę która utrzyma 3, a nawet 4 takie serwery.

Wracając do Twojego pytania. To zależy czy na maszynie ma stać tylko i wyłącznie serwer, czy może dodatkowo jakieś hlstaty, strona www etc.
Obrazek
Avatar użytkownika
Patrys
 
Posty: 80
Dołączył(a): 10 lipca 2011, o 03:25
Lokalizacja: Londyn

Re: Parametry maszyny pod serwer do tf2

Postprzez stanik120 » 8 września 2012, o 01:31

Nie do końca jest tak jak mówisz, wynajmowałem nie raz serwery dedykowane oraz vps'y i praktycznie zawsze masz wydzieloną gwarantowaną ilość ramu, cpu itd. Stawiałem na kilku vps'ach serwery do różnych gier zaczynając od cs'ów kończąc na minecrafcie i nigdy nie było większych problemów. Chodzi mi tylko o to że nie wiem jakie parametry powinna mieć maszyna pod serwer tf2, np. w przypadku minecraft'a jestem dobrze zorientowany ale tutaj nie :)
stanik120
 
Posty: 38
Dołączył(a): 26 września 2011, o 17:30

Re: Parametry maszyny pod serwer do tf2

Postprzez Velture » 8 września 2012, o 02:25

VPS pod serwy gier się nie nadaje i tyle. O ile o ram, cpu i ilość miejsca na dysku nie musisz się martwić o tyle nie da się wydzielić wykorzystania dysku w sensie jego obciążenia. Wystarczy ,że osoba z ktora wspoldzielisz maszyne zacznie mocno coś na dysku robić i na serwie będą lagi w uj.
Nie odpowiadam na pytanie o tf2 na PW, GG, STEAM itp. Chcesz pomocy? Pisz posty na forum. Może kiedyś komuś pomogą.
Avatar użytkownika
Velture
 
Posty: 1772
Dołączył(a): 13 października 2010, o 02:38

Re: Parametry maszyny pod serwer do tf2

Postprzez stanik120 » 8 września 2012, o 19:32

Chyba zdecyduję się na zakup serwera w progamers.pl, mają dosyć ciekawą ofertę.
stanik120
 
Posty: 38
Dołączył(a): 26 września 2011, o 17:30

Re: Parametry maszyny pod serwer do tf2

Postprzez Patrys » 8 września 2012, o 19:47

Tylko nie progamers. :D Velture Ci opowie czemu. :D
Obrazek
Avatar użytkownika
Patrys
 
Posty: 80
Dołączył(a): 10 lipca 2011, o 03:25
Lokalizacja: Londyn

Re: Parametry maszyny pod serwer do tf2

Postprzez Velture » 8 września 2012, o 19:50

Progamers? Krótko i na temat - nie masz możliwości aktualizowania serwera samemu. W praktyce wygląda to tak ,że możesz mieć nawet kilka dni serwa niezaktualizowanego jak np update wyjdzie w piątek w nocy to czekasz do poniedziałku aż tobie zaktualizują.
Nie odpowiadam na pytanie o tf2 na PW, GG, STEAM itp. Chcesz pomocy? Pisz posty na forum. Może kiedyś komuś pomogą.
Avatar użytkownika
Velture
 
Posty: 1772
Dołączył(a): 13 października 2010, o 02:38

Re: Parametry maszyny pod serwer do tf2

Postprzez Patrys » 8 września 2012, o 20:35

Polecam Ci pukawkę, najlepszy hosting z jakim miałem do czynienia. Jednak nie mają Oni oferty serwerów TF2 w Polsce i będziesz musiał się jakoś z supportem dogadać czy dałoby radę postawić serwer w WWA.
Obrazek
Avatar użytkownika
Patrys
 
Posty: 80
Dołączył(a): 10 lipca 2011, o 03:25
Lokalizacja: Londyn

Re: Parametry maszyny pod serwer do tf2

Postprzez Velture » 8 września 2012, o 22:06

Wątpie aby zaakceptował cene rzędu 6zł za slot na miesiąc aby być w polsce na pukawce tak jak stajnia.
Nie odpowiadam na pytanie o tf2 na PW, GG, STEAM itp. Chcesz pomocy? Pisz posty na forum. Może kiedyś komuś pomogą.
Avatar użytkownika
Velture
 
Posty: 1772
Dołączył(a): 13 października 2010, o 02:38

Re: Parametry maszyny pod serwer do tf2

Postprzez stanik120 » 9 września 2012, o 00:13

W takim razie skuszę się chyba na tą pukawkę. Dziękuje wszystkim za pomoc :)
stanik120
 
Posty: 38
Dołączył(a): 26 września 2011, o 17:30


Powrót do Konfiguracja serwerów

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron