Tutaj w tym temacie mozecie pytac o rozne rzeczy w sprawie figurek z czym to sie je i wogole. Sa dwa rodzaje warhammera zwykly czyli fantasy z elfami i gnomami itp i warhammer 4Ok. Tu natomiast jest odlegla przyszlosc. Ja interesuje sie drugim rodzajem czyli 4Ok. W tym swiecie jest do wyboru troche frakcji powiem wszystkie orkowie (chyba wiecie kto to) ja nimi gram space marines najbardziej znana rasa ze wszystkich bardzo duzo modelarzy ja kolekcjonuje eldarowie-malo znana rasa mroczni eldarowie-mroczni towarzysze eldarow dominium tau-zmechanizowana rasa w ktorej sa same roboty necronowie-tutaj nie znam ich za dobrze ale wiem ze maja silne wojsko siostry bitwy-kuzynki space marinesow tyranidzi-gigantyczne i silne potwory gwardia imperalna-zwykli ludzie Figurkami sie gra rowniez maluje i sklada Raz na jakis czas w roznych miastach sa organizowane pojedynki 1vs1 lub 2vs2 ale to rzadziej. Ukladacie wtedy swoje figurki na stole rowniez rozne wzniesienia i budynki. I wtedy zaczyna sie gra. Mi jednak najwieksza frajde sprawia malowanie. Farbki sa dosyc drogie 5-10 zl jedna!!! Figurki-dla poczatkujacych polecam 2 podstawowe rasy czyli orkowie i space marinsi Najlepiej oplaca sie kupic zestaw z kolega na spolke (ok 300zl). W ktorej jest spora grupa orkow i space marinsow razem z zestawem po polsku!! do zapoznania sie z zasadami gry. Jest to dobry poczatek na rozpoczecie swojej przygody z warhammerem. Zestaw nazywa AoBR po angielsku po polsku inwazja na czarna gran. Pytac mozecie tu o wszystko. Z gory dzieki
Ja też zbieram Warhammera 40,000. Moja armia to Tyranidzi. Kolekcjonowanie figurek Warhammera jest bardzo drogie ponieważ nie licząc zestawów to pojedyncza figurka kosztuje minimum 25zł a większe modele nawet do 250zł.
stonepig napisał(a):dominium tau-zmechanizowana rasa w ktorej sa same roboty
Nie roboty, a istoty niezdolne do walki w zwarciu (i nie roboty, a pancerze), współpracujące z innymi istotami - Krootami i Vespidami.
Mogłeś na temat poświęcić trochę więcej czasu na rozpoczęcie tematu, rozwinąć zawiłości samej rozgrywki. Na forum przypuszczam jest w cholerę osób się tym interesujących.
Ja mam kilka figurek warhammer 40K mianowicie Ultramarines Tactical Squad, jednego drednota, kilka orkowych chopaków i Avatara Tylko je kolekcjonuje jak narazie
Ja całkiem całkiem ogarniam uniwersum WH40k , jednak zabawa figurkami jakoś mię nigdy nie pociągała. Zainteresował mi po prostu ten świat gdy interesowałem się zwykłym warhammerem .Racja jak na rozkwiecanie tematu to się nie popisałeś zbytnią jego znajomością
stonepig napisał(a):eldarowie-malo znana rasa
Tym to w ogóle nie błysnąłeś . Jak dla mnie to jedna z podstawowych ras tego świata ...
Bardzo słuszna uwaga Xantraz!! Jeszcze jeden błąd - mroczni eldarowe to nie towarzysze eldarów (tych "dobrych") - to są ich najwięksi wrogowie. Eldarowie to prastara rasa na wymarciu. Zapomniałeś także o Chaos Space Marines. Są to Space Marines tylko spaczeni przez Chaos i zło, w ich oddziałach są także demony. Tyranidzi to nie tylko wielkie bestie bo są także malutkie rodzaje Tyranidów np. rozpruwacze. Tyranidzi przybyli z krańca wszechświata i są niezwyciężeni, konsumują planety czyli każda planeta przez nich spotkana jest natychmiastowo "wyssana" do gołej skały. Tyranidzi to wielka flota-rój a każdy zabity Tyranid zostaje zastąpiony tysiącami innych. Przedstawiłem charakterystykę Tyranidów ogólnie - kto chciałby się więcej dowiedzieć nie tylko o Tyranidach pisać na PW lub dodawać na Steam.
Nekroni to rasa która zawarła układ z kosmicznymi bogami wampirami C tan. W zamian za wytrzymałe ciała z ,, żywego metalu " oddali im własnie dusze stając się bezlitosnymi maszynami do zabijania. Spoczeli w wielkich grobowcach skąd teraz są wzywani przez swoich bogów by odzierać galaktykę z życia będącego ich pożywieniem
Mam pełno tych figurek dużo Space Marine Orków i Trydianidów
Co prosze? "Trydianidów" (powinno być Tyranidów)!! Tylko się "przejęzyczyłeś" czy to miało być jakieś zlekceważenie mnie? OK, wracając do tematu... kto jeszcze gra w Warhammera? Może byśmy spotkali się kiedyś na jakimś zlocie?
Ostatnio edytowano 3 lipca 2011, o 23:56 przez Furrygineer, łącznie edytowano 1 raz
Nie powiedzialem ze powiem o wszystkich rasach z deski do deski przedstawilem jak najkrotsza wersje. Sorki za pominiecie chaosnikow calkiem z glowy mi wypadli, a o eldarach nic nie napisalem bo mnie za bardzo nie pociagaja i sie na nich nie znam. Jezeli ktos gra w 4Ok chetnie zapraszam do tematu. Ja gram oczywiscie orkami Mowcie kim wy gracie Moj kumpel ma spejsiakow i orkow lacznie jego armia jest warta okolo 1800 - 2OOO zl To jest hobby
Pozwólcie że sprostuje to co kolega banan napisał.
stonepig napisał(a):orkowie (chyba wiecie kto to) ja nimi gram
Się rozpisałeś, Orkowie, to podzielona na klany i bandy zielonoskóra rasa barbarzyńców, mająca na celu podbić każdą planetę i wyeliminować każdą rasę.
Ukryty tekst:
stonepig napisał(a):space marines najbardziej znana rasa ze wszystkich bardzo duzo modelarzy ja kolekcjonuje
Space Marines są najbardziej znaną frakcją i właściwie twarzą WH40K, bo to są "ludzie i twardziele". Ale po krótce mówiąc, Space Marines to zmutowani genetycznie (dwa serca lol), posiadający różne wszczepy superludzie, służący Imperatorowi, czyli sztucznie podtrzymywanego przy życiu władcy ludzkości.
Ukryty tekst:
stonepig napisał(a):blahblahblah
Space Marines Chaosu to żołnierze, którzy pod wodzą Horusa, wystąpili przeciwko Imperatorowi. W historii Imperium to wydarzenie znane jest jako Herezja Horusa. Zdrajcy, pokonani przez siły lojalne władcy, uciekli do Oka Grozy i założyli tam swoje demoniczne imperia.W przeważającej większości są oni wyznawcami mrocznych bóstw, są elitą armii, która dąży do opanowania całej galaktyki i oddania jej we władanie plugawym bożkom.Marines Chaosu należy do jednej z najbardziej uniwersalnych pod względem możliwości kompozycyjnych.
Ukryty tekst:
stonepig napisał(a):eldarowie-malo znana rasa
To żeś dowalił. Od kiedy Eldarzy (nie Eldarowie) są mało znaną rasą? Jak Tessio napisał, to jest jedna z podstawowych ras uniwersum. A więc, Eldarzy, przyszłościowa wersja Elfów Wysokiego Rodu, to jedna z najstarszych oraz najbardziej zaawansowanych technologicznie ras w Galaktyce, ale po Upadku ci, którzy zostali przy zdrowych zmysłach wyruszyli na wędrówkę po galaktyce na pokładach gigantycznych, niezależnych od siebie flot.
Sam jesteś mrocznym towarzyszem Eldarów. Skąd żeś wytrzasnął tę informację? Mroczni Eldarzy, to Eldarzy którzy przed Upadkiem oddawali się zakazanym i plugawym rzeczom. Odrzuceni przez Eldarów, pełnią rolę piratów i najemników, spełniając swoje pragnienia w krwawych wojnach toczonych między innymi rasami.
Ukryty tekst:
stonepig napisał(a):dominium tau-zmechanizowana rasa w ktorej sa same roboty
Jak już napisał Xantraz, Tau to nie roboty, to młoda (ok. 6 000 lat istnienia, bardzo mało w porównaniu do ludzkości) i jedna z najbardziej zaawansowanych technologicznie ras, która służy "Większemu dobru" (to nie jest żaden bożek, to jest idea), a ludzie, według Tau, walczą w imię chciwości i żądzy władzy. Odrzucili oni dawno temu barbarzyńską walkę wręcz, co po kilku tysiącach lat ewolucji odbiło się na dużej niesprawności fizycznej (podczas walki są wspomagani przez pancerze bojowe). Wiem wiele o tej rasie, bo sam nią gram.
Ukryty tekst:
stonepig napisał(a):necronowie-tutaj nie znam ich za dobrze ale wiem ze maja silne wojsko
"Silne wojsko"? Ta rasa jest imo najbardziej przepakowana w całym WH40K, Lord Nekronów ma umiejętność wskrzeszenia KAŻDEGO (ze swojej armi ofc) w zasięgu 8 cali! A co do rasy:
Maskoman napisał(a):Nekroni to rasa która zawarła układ z kosmicznymi bogami wampirami C'tan. W zamian za wytrzymałe ciała z "żywego metalu", oddali im własnie dusze stając się bezlitosnymi maszynami do zabijania. Spoczeli w wielkich grobowcach skąd teraz są wzywani przez swoich bogów by odzierać galaktykę z życia będącego ich pożywieniem
Ukryty tekst:
stonepig napisał(a):siostry bitwy-kuzynki space marinesow
Zajebiste wyjaśnienie. "Siostry Bitwy" (nie lubię tego określenia, to tak jakby nazywać Adeptus Mechanicus "Zakonem Marsa") to zakony wojenne Adepta Sororitas. Same nazywają siebie „Córami Imperatora”. Jest to wielkie siostrzeństwo, w całości poświęcone Imperatorowi i wykonujące Jego wolę. Adepta Sororitas noszą pancerze wspomagane podobne do tych noszonych przez Space Marines. Zajmują się lokalizowaniem i likwidowaniem heretyków i zbuntowanych Psioników, których uważają za "plugawe wynaturzenia".
Ukryty tekst:
stonepig napisał(a):tyranidzi-gigantyczne i silne potwory
Nie. Wiele taktyk Tyranidów uwzględnia spam dużą ilością małych i słabych jednostek, aby zająć wroga, aby to właśnie te duże mogły w spokoju włączyć się do walki. NIe chce mi się nic więcej na ich temat pisać więc walne Wikipedią.
Ukryty tekst:
Niehumanoidalni, o umysłach poszczególnych organizmów połączonych w jedną zbiorową świadomość. Nie pochodzą z naszej galaktyki, nie jest też wiadomy sposób w jaki pokonali międzygalaktyczną pustkę. Nie znają techniki w tradycyjnym pojęciu tego słowa. Ich broń, pojazdy, a nawet olbrzymie statki kosmiczne to wyhodowane dzięki bioinżynierii żywe istoty. Sami tyranidzi są silnie zróżnicowani. Każdy osobnik został genetycznie skonstruowany by pełnić określoną rolę we flocie inwazyjnej liczącej tryliony istnień. Nie znają pojęcia jednostki, gdyż cała rasa dzieli wspólną świadomość. Telepatyczna więź rozciąga się nieraz na setki lat świetlnych i łączy wszystkich tyranidów: od najmniejszego symbionta bojowego z układem nerwowym na poziomie owada przez formy wyższe, świadome i inteligentne, aż po królowe roju - gigantyczne statki-wylęgarnie przewodzące całym flotom inwazyjnym. Dzięki tej więzi tyranidzi tworzą jeden olbrzymi nadorganizm, w którym pojedyncze osobniki stanowią tylko jego komórki. Umożliwia im to synchronizację i koordynację działań bojowych w stopniu niedostępnym dla żadnej innej rasy. Zbiorowa świadomość tyranidów zna tylko jeden cel - "Żywić się!". Są oni podobni do kosmicznej szarańczy. Gdy flota inwazyjna napotka na swej drodze planetę obdarzoną życiem, natychmiast wyciąga ku niej swoje macki. W przeciągu kilkudziesięciu dni cały glob zostaje ogołocony z materii organicznej, gleby i skał osadowych, aż do poziomu płyt tektonicznych, całej wody a nawet atmosfery. Za sobą Tyranidzi pozostawiają tylko nagą, sterylną skalną planetę w niczym nie przypominającą tętniącego życiem świata, jaki zastali.
stonepig napisał(a):gwardia imperalna-zwykli ludzie
Ten opis jest tak właściwie dobry, Gwardia Imperialna to armia która często liczy na spam i ogromną siłę ognia piechoty i ciężkich czołgów. Do złudzenia przypominają współczesne siły zbrojne.
Ukryty tekst:
stonepig napisał(a):Farbki sa dosyc drogie 5-10 zl jedna!!!
A takich farbek kupuje się dwadzieścia, jedna żeby pomalować czaszkę na zbroi, druga na podkład, trzecia do oczu, czwarta do nagolenników, i jeszcze sprej...
stonepig napisał(a):Figurki-dla poczatkujacych polecam 2 podstawowe rasy czyli orkowie i space marinsi
Coś cię boli? Nie lepiej przekopać internet, popytać się sprzedawcy (zwykle sprzedający = grający), poznać rasy, ich zalety i wady, i samemu wybrać czym grać, co mi najbardziej odpowiada, zamiast kupować rasy bez wcześniejszego zapoznania się z tym uniwersum...
Ten post to nie jest próba trollowania.
Lepiej zapobiegać niż leczyć.
Dla fanów warhammera. Wieczorem będzie dostępne dla wszystkich demo Warhammer 40,000: Space Marine. A jak ktoś nie może czekać to: http://www.spacemarine.com/Demo
Myśl rodzi herezję. Herezja wymaga odkupienia. Nie lękam się zła, bowiem jestem uosobieniem lęku.
Jestem dumnym posiadaczem Dwarfow. Co prawda nie smigam po turniejach, ale gramy w dosc szerokim gronie (dwarfy, orki, ogry, dark elfy, wampiry, HE) ze znajomymi. Do standardowego 2k4 pktow dochodzi czesto Mordheim i od czasu do czasu pit fighter.