Witaj na forum TF2.com.pl
Jeżeli jesteś nowy, pamiętaj, by przeczytać poradnik dla nowicjuszy.
Przed zadaniem pytania skorzystaj z wyszukiwarki i TF2 Wiki.

Nowy komp do grania

Zapraszamy do tego forum jeśli chcesz podyskutować o sprzęcie i oprogramowaniu.

Nowy komp do grania

Postprzez stonepig » 13 maja 2012, o 12:30

Dzień dobry. Ostatnio postanowiłem wymienić mojego starego dinozaura na nowy model. I zastanawiam się na jakim komputerze(podać mi nazwę i linka do jego obejrzenia) mógłby mi pójść bez lagów i na full detalach tf2. Proszę o jak najszybszą odpowiedź. Wszystkim z góry dziękuję.
backpack nie mam tu za duzo ale jak cos bedziesz chcial pisz na steam lub pw
http://tf2b.com/?id=76561198029994064
Avatar użytkownika
stonepig
 
Posty: 154
Dołączył(a): 27 sierpnia 2010, o 22:51
Lokalizacja: Lublin

Re: Nowy komp do grania

Postprzez Lanc » 13 maja 2012, o 13:15

Full detale - w jakiej docelowo chcesz grać rozdzielczości i ile tych FPS chcesz mieć? Bo np do full detali w 1440x900 to wystarcza nawet 8800GT i FPS nie spada poniżej 60. No i jaki budżet? Zmieniasz cały komputer (razem z napędami, dyskiem i obudową) czy tylko najważniejsze części?

A co do lagów to wymień sobie internet na taki, który zapewni ci grę bez lagów.
SkillPoint.pl - największa polska sieć serwerów TF2 [2x FFA, War3, Jump, MGE, Surf]

Obrazek - co wtorek/piątek/sobotę wieczory z customami!
Obrazek
Avatar użytkownika
Lanc
 
Posty: 344
Dołączył(a): 22 stycznia 2012, o 17:53

Re: Nowy komp do grania

Postprzez ALiEN » 13 maja 2012, o 13:49

Jak można grać na full detalach? Przecież ta gra wygląda wtedy jeszcze brzydziej ^_^
ALiEN
 
Posty: 82
Dołączył(a): 11 października 2010, o 18:31

Re: Nowy komp do grania

Postprzez Behemoth » 13 maja 2012, o 14:16

Najlepiej określ jaki masz na to budżet.
Avatar użytkownika
Behemoth
Administracja Pickupów
 
Posty: 778
Dołączył(a): 23 marca 2008, o 14:41
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Nowy komp do grania

Postprzez Pikaczu » 13 maja 2012, o 17:13

Pikacz się zna na maszynkach, dawaj budżet jak wyżej i czy chcesz intel/AMD, NVIDIA/Radek
Pikaczu
 
Posty: 6
Dołączył(a): 13 maja 2012, o 17:10

Re: Nowy komp do grania

Postprzez Lanc » 13 maja 2012, o 17:45

Nvidia do TF'a nie jest za fajna, bo często się na nich objawiaja random freezy. I to począwszy od 8800GT kończąc na ostatnich modelach. Zdecydowanie lepszy jest pod tym względem Radosław.
SkillPoint.pl - największa polska sieć serwerów TF2 [2x FFA, War3, Jump, MGE, Surf]

Obrazek - co wtorek/piątek/sobotę wieczory z customami!
Obrazek
Avatar użytkownika
Lanc
 
Posty: 344
Dołączył(a): 22 stycznia 2012, o 17:53

Re: Nowy komp do grania

Postprzez Pikaczu » 13 maja 2012, o 18:27

Jakoś na moim GTX570 śmiga aż miło i nie ma żadnych problemów :) Stereotypy :)
Pikaczu
 
Posty: 6
Dołączył(a): 13 maja 2012, o 17:10

Re: Nowy komp do grania

Postprzez Lanc » 13 maja 2012, o 21:57

72 strony narzekań na freezy na kartach Nvidii to stereotypy? To, że tobie się nic nie psuje to nie znaczy, że innym nie będzie.
http://forums.steampowered.com/forums/s ... ?t=1774666

Sam mam 8800GT, kumpel ma 9800GT, jeszcze jeden ma GTX260 i freezy występują na każdej z tych kart. Na 8800GT da się to rozwiązać instalując dosyć stare sterowniki (jakieś z 2010) - wtedy liczba freezów spada do 1-2 na tydzień. Jednak kolega z GTX260 nie ma takiego szczęścia i często w ciągu 30 minut grania lobby wyleci z gry 3-4 razy.
SkillPoint.pl - największa polska sieć serwerów TF2 [2x FFA, War3, Jump, MGE, Surf]

Obrazek - co wtorek/piątek/sobotę wieczory z customami!
Obrazek
Avatar użytkownika
Lanc
 
Posty: 344
Dołączył(a): 22 stycznia 2012, o 17:53

Re: Nowy komp do grania

Postprzez Pikaczu » 14 maja 2012, o 15:06

Te freezy powodowane są nagłym skokiem temperatury bynajmniej u mnie jak cisnąłem na maxa biedulkę, i takie mały poradnik wciśnij szybko ctrl+alt+delete, temperatura opadnie i włączasz od nowa zminimalizowaną rzecz i śmiga jak nowa :) Jeśli płaczesz i nie zdążysz to tylko reset :)
Ostatnio edytowano 16 maja 2012, o 18:52 przez adriano66, łącznie edytowano 1 raz
Powód: bynajmniej to nie przynajmniej, popraw
Pikaczu
 
Posty: 6
Dołączył(a): 13 maja 2012, o 17:10

Re: Nowy komp do grania

Postprzez Lanc » 16 maja 2012, o 18:47

No tak. Bo 40* w stressie na 8800GT to temperatura nieziemska. Nie jest to wina temp ani nawet taktowania GPU (próbowałem robić underclocking o ponad 50%, poza spadkiem FPS nic nie zyskałem bo dalej się wywalało, tylko zmiana sterownika pomogła). Bug wychodzi na nowych i starych kartach od jakiegoś tam sterownika od NV i Valve tego naprawić nie potrafi. I racja, podczas freeza resetowany jest sterownik graficzny, tylko, że twoje ctrl+alt+delete nie działa, bo po zmaksymalizowaniu słychać dźwięk, ale widać pulpit - trzeba wtedy po omacku nacisnąć tyldę i wpisać quit. Albo zabić proces z menedżera zadań.
SkillPoint.pl - największa polska sieć serwerów TF2 [2x FFA, War3, Jump, MGE, Surf]

Obrazek - co wtorek/piątek/sobotę wieczory z customami!
Obrazek
Avatar użytkownika
Lanc
 
Posty: 344
Dołączył(a): 22 stycznia 2012, o 17:53

Re: Nowy komp do grania

Postprzez hINDUs » 16 maja 2012, o 19:10

e tam, mi tylko robi sieczkę z tekstur, czasem nawet z zabawnymi efektami
choć czasem dość trudno się gra jak wszyscy są jednego koloru ;)
Obrazek Obrazek
Ukryty tekst:
Avatar użytkownika
hINDUs
Przybysz z innej planety
 
Posty: 2647
Dołączył(a): 6 marca 2009, o 01:20

Re: Nowy komp do grania

Postprzez Mariano » 16 maja 2012, o 19:16

ALiEN napisał(a):Jak można grać na full detalach? Przecież ta gra wygląda wtedy jeszcze brzydziej ^_^

Zrób sobie przeszczep oczu jak niedowidzisz.
Avatar użytkownika
Mariano
Darczyńca
 
Posty: 1635
Dołączył(a): 18 czerwca 2008, o 19:19
Lokalizacja: Silesia

Re: Nowy komp do grania

Postprzez Fazz3 » 29 lipca 2012, o 22:33

Na przyszłość jakby ktoś znalazł ten temat.
Na problem z kartami NVidii pomaga powrót do starych sterowników.
NVidia wypuszcza nowe sterowiki na wszystkie swoje karty, mimo iż zmieniają one coś tylko na nowych kartach, a starsze przez to działają coraz gorzej.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Fazz3
 
Posty: 297
Dołączył(a): 23 listopada 2011, o 20:41

Re: Nowy komp do grania

Postprzez Pantheon » 29 lipca 2012, o 23:03

Z tematu o new Pc zrobił się temat "psioczmy na GeForce'y" [facepalm]
aukulelelelelellelelelellele
Avatar użytkownika
Pantheon
 
Posty: 345
Dołączył(a): 21 marca 2011, o 00:51

Re: Nowy komp do grania

Postprzez Krzychu2400 » 30 lipca 2012, o 11:42

Co do freezów na Nvidia, to z moich testów wynika, że na 258.96 gra freezuje na 30 sekund - minutę (około tyle czasu ile ładuje się mapka), podczas freezu jest czarny ekran i zapętlony dźwięk (jakiś króciutki kawałek, potem przeskakuje na kolejny kawałek, czyli są to dwa freeze), a po freeze są pomieszane tekstury (nie dotyczy Win 7). Od 258.96 do 285.62 Gra freezuje na tyle samo czasu i jest czarny ekran, ale potem nie ma pomieszanych tekstur, zaś na 285.62 jest sytuacja taka sama jak na 258.96. Od 285.62 do 3xx nie testowałem. Sterowniki z serii 300 - Freeze zdarzają się rzadziej i szybciej mijają, tekstury po freeze są normalne, zapętlony jest tylko jeden fragment dźwięku, istnieje możliwość, że gra nie wstanie po freeze, do tego sterowniki z serii 300 nie lubią się z podkręconą 9600gt sypiąc często błędem sterownika (na starszych zdarzało się rzadziej).
Testy przeprowadzane były na karcie Gainward 9600Gt 512mb, czasami podkręconej, czasami nie, lecz podczas testów ustawiałem stabilne zegary, tak aby mieć pewność, że nie jest to wina karty. Sterowniki były testowane na Win XP Prof. i Win 7 Prof. Ogólna poprawa jest na Win 7, ponieważ częstotliwość freezów się zmniejszyła, a błąd z pomieszanymi teksturkami nie występował, za to gra lubiła czasami nie wstać (najczęściej nie wstaje na sterownikach z serii 300). Sterowniki testowane wybiórczo. Moje spostrzeżenia mogą się nie pokryć z twoimi, ze względu na konfigurację sprzętu, a nawet jego wiek i to jak długo przebywał pod obciążeniem (inaczej będzie się zachowywał sprzęt który był przez 3 lata katowany grami, a inaczej dopiero wyjęty z pudełka).
Tak więc zważając na ilość błędów sprzęt składany pod Team Fortress 2 powinien być oparty na karcie graficznej Radeon, chociaż sam jak głupi zbieram na Gtx 460, ze względu na jego możliwości oc, przez co uzyskam super sprzęcior do niskich rozdzielczości za dobra cenę.
Obrazek
Avatar użytkownika
Krzychu2400
 
Posty: 539
Dołączył(a): 28 czerwca 2011, o 11:08
Lokalizacja: Dębowica / Łuków

Następna strona

Powrót do Software & Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron